Ola Hemström Mickelspristagare 2019

Ola Hemström Mickelspristagare 2019

1 av 3

Mickelpriset 2019

15 juni 2019. Muntligt berättande

Ola Hemström årets Mickelspristagare! På Ljungby Berättarfestival och Musik i Sagobygds invigningsgala 13/6, delades Sveriges äldsta och förnämsta Berättarpris ut.

Motiveringen lyder:
Mickelpriset 2019 tilldelas radioproducenten Ola Hemström för hans mångåriga och enastående arbete med att stimulera människor att i radion berätta om egna erfarenheter. Som få under 2000-talet har Ola Hemström uppvärderat livsberättandet och gett den en plats i offentligheten.

Ola Hemström har under många år målmedvetet arbetat med att lyfta fram och uppvärdera okända människors erfarenheter och berättelser och gett dem en röst i det offentliga samtalet. På så sätt har en lång rad livsviktiga berättelser breddat bilden av Sverige. Radiolyssnare har blivit djupt berörda av och engagerade i berättelserna. Att lyssna till andra människors erfarenheter är också ett sätt att fundera över det egna livsödet och hjälp att bearbeta sina egna erfarenheter. Radioserien Svenska berättelser har också blivit scenberättelser där huvudpersonen själv framför sin historia.

Ola Hemström arbetar också med radioprogrammet Tendens och har gjort radiodokumentärer. Han är initiativtagare till lyssnarnas sommarvärd som i år sänds för trettonde gången.

I bok- och ljudform har han dokumenterat stormen Gudruns härjningar januari 2005. Boken Stormen. Berättelser från en katastrof, som också innehåller radioprogram, utgår just från människors egna berättelser om stormens konsekvenser för dem själva och samhället.

Som journalist och radioproducent fortsätter Ola Hemström den tradition i Sveriges Radio som skapats av radioröster som Olof Forsén och Lars Madsén.

Ola Hemström är född i Odensjö några mil väster om Ljungby. Han är aktiv i hembygdsföreningen där och är en av producenterna bakom Hembygdspodden, som lyfter fram socknens berättartradition. Så här formulerar Ola idén bakom podden: ”Alla skriver inte. Det är något vi lärt oss med åren. Det muntliga berättande är däremot starkt och levande i den här bygden.  Varje gång kyrkklockorna ringer vet man att tusen historier gått i graven. Så hur fångar man dem innan de är borta? Det är tanken med den här podden. Att fånga historierna om ett annat liv och en annan värld, så som den såg ut på den tiden jorden brukades och djuren fyllde landskapet. Dofterna, bilderna och även skratten. För det är roligt att få vara med och lyssna. Vi vänder oss i första hand till en lokal publik. Man alla är förstås välkomna att lyssna. Vi tycker egentligen att varje by borde ha en podd. Visst skulle det vara spännande.”

Om Mickelspriset
Mickelpriset instiftades 1990 till minne av sagoberättaren Mickel i Långhult, Ryssby socken, Ljungby. Priset delas årligen ut till en person som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner. Priset delas ut av Berättarnätet Kronoberg. Priset består av en bok/konstverk och en prissumma.

För mer info
Per Gustavsson, ordförande i Berättarnätet Kronoberg 070-631 30 93
Meg Nömgård, verksamhetschef Sagobygden, 073-945 80 91

15 juni 2019, 09.44

Dela denna sida: