Mickelpriset 2017

20 juni 2017. Om oss

2017 års Mickelpris tilldelas konstnärerna Mia Einarsdotter och Kjell Sundberg för skapandet av Sagomuseet i Ljungby. Priset utdelades på Berättafestivalens invigning av Sagobygdens Meg Nömgård och Mikael Thomasson. (Foto: Björn Gullander)

Priset utdelas årligen till den eller dem som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner.

Motiveringen lyder:
"Med fantasi och lust har konstnärerna Mias Einarsdotter och Kjell Sundberg gjort det som verkar omöjligt, skapa ett museum om muntligt berättande. Som bitarna i ett kalejdoskop bildar Sagomuseets målningar, skulpturer, textila verk, föremål och färger en ständigt skiftande helhet som bjuder museibesökarna på nya överraskningar och upptäckter varje gång de besöker museet. Sedan öppnandet 1999 har långt över 100 000 besöker fascinerats och inspirerats av mötet med sagor och sägner. ”Gruselig, geheimnisvoll, schön wie Märchen” skrev några tyska gäster efter ett besök. ”Världens bästa museum som vi varit på” tyckte Ebba 7 år och Axel 5 år från Borås. Mia och Kjell har lyckats med att beröra både barn och vuxna."

20 juni 2017, 18.09

Dela denna sida: