Mickelpriset 2015

17 juni 2015. Nyheter

Landets viktigaste pris för muntligt berättande delades ut under Ljungby Berättarfestival. Priset tildelades skådespelaren och berättaren Cecilia Persson

Cecilia Persson har sina rötter i Hosjöbotten, Tossåsens sameby i Jämtland. Sedan 1985 har hon arbetat med teater och kultur i olika former. Hon har hela norra Skandinavien som sitt arbetsfält och har turnerat flitigt med sina berättelser och föreställningar, som hon ofta skrivit och dramatiserat själv.

Nu är hon teaterchef för Åarjelhsaemien Teatere i Norge och har ambitionen att hitta teman som angår sydsamerna i deras vardag, och har gjort både revy och en föreställning om Junselevargen.

Cecilia Persson har lyft fram bortglömda samiska levnadsöden, nu senast Elsa Laula, pionjär i kampen för samernas rättigheter och mot statens förtryck i början av 1900-talet.

Mickelpris -juryns motivering löd:
Mickelpriset 2015 tilldelas skådespelaren Cecilia Persson som under flera decennier med inlevelse, entusiasm och stort engagemang levandegjort samiska sagor och myter, gestaltat samiska livsöden och hållit jojken levande. Hon är synnerligen framstående samisk traditionsbärare.

 

17 juni 2015, 12.47

Dela denna sida: