1 av 3

Stormen.

Stormen Gudrun som härjade framförallt i Småland den 8 januari 2005 var den värsta på århundraden. Miljontals fullvuxna granar och tallar fälldes som av en jättes hand. Folk stängdes in i sina hus och gårdar. Vägar blev oandvänbara, människor omkom. De drabbade levde utan el och telefon i dagar och veckor, månader.

Sagomuseet gick ut med ett upprop: Berätta om stormen! Skriv, dikta, måla, fotografera!

Det enda man hörde var det här suset, nästan vrålet från vinden och så det här braket, från träd som knäcktes och föll. Man fick ju försöka urskilja var de kom ifrån. Träden såg man ju bara som skuggor när de hängde över vägen, man visste ju inte vad som kunde hända.

När vi gick ut med uppropet var vi osäkra på vad som skulle hända. Gensvaret blev stort. Att så många har berättat om sina upplevelser visar hur djupa spår stormen har satt.

Journalisten Ola Hemström har fogat samman dessa berättelser till en bok om överlevnad. Ola, som är journalist på Sveriges Radios samhällsredaktion, var på plats i stormens centrum redan tidigt och har fått unika inblickar i de stormdrabbades vardag. Han har träffat hjältar och offer, samtalat och läst, mött röjningsarbetarna och nödhjälpspersonalen.

I boken finns ett rikt bildmaterial och en CD med röster direkt från Stormen. Detta är ett samtidshistoriskt dokument med människorna i centrum. Det är gripande, men också hoppfullt. Folk gick samman som aldrig förr, kämpade tillsammans och stöttade varandra.

Boken är utgiven av Carlssons bokförlag i samarbete med Sagomuseet och Sveriges Radio.

Pris: 100:-

Dela denna sida: